De Hel van Petten 2015

Bram de Waard zoekt Hel op voor eigen volk

PETTEN – Bram de Waard zit niet veel meer langs de weg. Of het moet een race tegen de klok zijn. Liever fietst hij over het strand. Waar de renner het meer in de hand heeft en zijn sleutelbenen, die al twee keer sneuvelden, ook beter beveiligd weet. Alleen als de Hel in eigen dorp losbreekt is De Waard bereid risico’s te nemen.

Zie het als een vorm van verplichting naar zijn achterban en de organisatie waar hij ook zelf onderdeel van is. Al sinds het moment dat hij met de vrachtwagen van zijn werkgever, een horecagroothandel, de hekken neerzette en weghaalde. Bovendien is het een kansrijk avontuur dat vrijdag met een tijdrit van net geen tien kilometer begint.

Specialiteit
,,Een lange proloog dus eigenlijk. Wie daar voorin kan eindigen heeft de andere dagen doorgaans al een vangnet.’’ De Waard, die vorig jaar de winst in zijn specialiteit op een honderdste miste en top vijf in het eindklassement reed, kent de regels van de Hel. Net als het parcours waar vrijdagavond de klok meeloopt. ,,Over het fietspad heen en terug naar Camperduin. Misschien kunnen we er volgend jaar een echt rondje van maken. Daar wordt nog over gesproken’’, neemt de kanshebber nu met de organisatiepet op een voorschot op de toekomst.

Hij schendt er geen commerciële wetten mee. De ploegen die hem vaker vroegen in dit verband aan te sluiten kregen weer een negatieve respons. De Waard verkent de Hel het liefst als eenling. In de kleuren van Marcel Beukers, de plaatselijke fietsgigant die zoveel op heeft met de wielersport in het algemeen en de meerdaagse voor zijn deur in het bijzonder. Graag zou de beste wielrenner uit het dorp hem een eindzege brengen. ,,Ik denk dat het nu beter gaat dan vorig jaar. Dat ik harder kan rijden. Vanwege een nieuwe fiets ook.’’ Hij verschijnt bovendien met ritme aan de start. Donderdagavond moet hij immers nog zijn districtstitel tijdrijden verdedigen bij de Masters 30+ in Schermerhorn. ,,Dat gaat over 18 kilometer.’’ Een combinatie, zegt de ervaringsdeskundige, die op papier makkelijk te doen is. En hem er niet van zal beletten om de Hel los te laten breken.

(Bron NHD)