De Hel van Petten 2015

Melvin Bos boekt primeur in de Hel van Petten

PETTEN – Na het voltooien van de vijftig rondjes door Petten keerde Melvin Bos razendsnel terug richting de jurybus.

Zijn veilig lijkende voorsprong op de concurrenten was toch nog in gevaar gekomen. De reden: Luuk van der Meer.

De student begon het afsluitende criterium met een achterstand van 48 seconden, maar een succesvolle ontsnapping met de latere winnaar Ruben van den Ende zorgde ervoor dat hij nog akelig dichtbij de overwinning kwam. Van der Meer kwam uiteindelijk acht seconden te kort en daarmee kon Bos zijn handen de lucht in steken en luidkeels ‘Yes’ schreeuwen.

,,Dit is mijn eerste eindzege in een meerdaagse wedstrijd”, zei de rijder uit Sint Pancras na afloop. ,,Het was toch nog afzien. We moesten er hard voor trappen. In de laatste ronden werden er risico’s genomen. Doordat de weg glad was geworden door de regen zag ik al wat rijders wegglijden.”

De winnaar dankte ook zijn ploeggenoot uit het team AGW-Hollands Kroon Jeroen Lute. Die sloot later aan in het achtervolgende groep met daarin Bos en deed goed werk voor hem. Wat Bos ook meezat was dat de nummer twee na twee koersdagen Sam Boon niet meer aan de start verscheen. Hij gaf de voorkeur aan het Nederlands kampioenschap sportklasse in Wervershoof.

Verdiend

De zege in het criterium ging dus naar Van den Ende en dat was verdiend ook. De 23-jarige inwoner van Delft beschikte simpelweg over de sterkste benen. Met nog twaalf rondjes te rijden koos hij het hazenpad en kreeg in zijn kielzog Van der Meer mee. Van den Ende kwam nagenoeg ieder rondje als eerste over start-finish. ,,Ik ging in eerste instantie voor de punten voor de leidersprijs”, zei Van den Ende.

,,Ik had dan ook niet verwacht hier te gaan winnen, maar dit is natuurlijk fantastisch.” Nummer twee Luuk van der Meer kon niets anders concluderen dan dat zijn opponent de snelste was. Door de overwinning ging Van den Ende ook naar het podium in de Hel van Petten. Hij eindigde op 21 seconden van Bos als derde.

Voor Pettemer Bram de Waard waren de druiven zuur. Hij reed sterk in het rond. Op wilskracht en met aanmoedigen langs de kant bleef hij in het groep van de gele trui-drager zitten. Door de ontsnapping van de twee vooraan en de benodigde bonificatieseconden raakte hij zijn podiumplek kwijt.

Snelste Een dag eerder was Sonny Agema de snelste in de Omloop. De wielrenner uit Den Helder won de eindsprint van het peloton. Hij liet hierin Melvin Bos en Maurice Zaal achter zich. Het B-klassement werd een prooi voor Hans van Wonderen. De Warmenhuizer bleef nummer twee Nick Slijkerman uit ’t Zand veertien seconden voor.

Van Wonderen dankt zijn succes aan de zege in het criterium en door alle bonificatieseconden onderweg te sprokkelen. Het brons in het B-klassement was voor Bas Rijs. Volgend jaar viert de Hel van Petten een jubileum met de 25ste editie. Hopelijk zijn de weergoden het dorp dan beter gezind dan de afgelopen dagen.

(Bron NHD)