De Hel van Petten 2017

Hard kan voor Bram de Waard áltijd harder

Door Ruud Ramler 19-05-2017 (Bron: NHD)

Bram de Waard zet de Hel van Petten niet alleen langs de lijn naar zijn hand. Hij vertrekt zaterdag ook in de gele leiderstrui als het peloton met een omloop over iets meer dan zeventig kilometer de tweede fase van de driedaagse aanvangt.

De Waard is een hardfietser van huis uit. En als de klok tikt laat hij de trappers nóg weer sneller draaien. Dat deed hij al vaker over de dijk waar hij aan de ene kant zijn eigen dorp kan uittekenen en aan de overzijde het deze keer woeste water van de Noordzee ontwaart. Mits hij er de tijd voor zou hebben. Maar de blik stond nu op oneindig en zijn innerlijke uurwerk was afgesteld op de winnende tijd. Dat hij daarmee niet alleen onder de grens van veertien minuten dook (13.56) maar óók nog eens het parcoursrecord van Thijs Zuurbier scherper stelde maakte de sympathieke thuisrijder alleen maar trotser. En dat er vervolgens op zijn ererondje richting huis geen applaus langs de route klonk maakte De Waard even niets uit.

Strand

Hij is een zwoeger in het zand. Het strand is veel meer zijn omgeving dan de weg. Mijdt de meerdaagsen maar kan in eigen omgeving uiteraard niet ontbreken. Waar de top vijf vooralsnog het hoogst haalbare bleek. Deels omdat hij niet houdt van de risico’s die er in een groot peloton schuilen. Als hij in zijn eentje de elementen te lijf kan is de Pettemer op zijn best. Helemaal als hij weet dat er een klok mee tikt zoals laatst bij het districtskampioenschap tijdrijden waar er bij de Masters 30 plus niemand aan hem kon tippen. Net zo min als deze vrijdagavond een dikke tien kilometer over de dijk. Met de wind heen voelbaar tegen en vervolgens als steun in de rug. Toen Bram de Waard zich als voorlaatste van het startpodium liet vallen stonden de vlaggen niet meer zo strak. Het was zelfs rustig, zij het niet in het hoofd van Ruud Slagter. Er stond geen hot seat als bij de profs waar de houder van de snelste tijd in mag plaatsnemen tot hij wordt ingehaald. De marathonschaatser uit Lutjebroek van het Wieringer AGW BHK zou het er ook niet in hebben uitgehouden. Lang was zijn tijd van 14.05 de snelste van iedereen. Toen Glenn van Nierop, de veelwinnaar uit Nieuwkoop die na te veel pech vorig jaar weer hunkert naar huldigingen, vier seconden rapper bleek kon Slagter een vloek niet onderdrukken. Maar ook hier bleek de winnende tijd nog niet geklokt. De Waard legde een groot startveld er in zijn eentje op.

Absentie

En weet dat hij dat ook de komende dagen zal moeten doen. Voor hem geen AGW BHK of Klein Keppel, dat in Rudy Vriend bij absentie van titelverdediger Thijs Zuurbier de te kloppen man in dienst heeft. De Waard moet hopen op andere eenlingen die niet te beroerd zijn hem door de straten te loodsen die hij zo goed kent. Maar zelfs in het eigen Petten wil de man die zijn specialisme van tijdrijden al met extra hulp verder bijspijkerde niet tot het gaatje gaan. Winnen is leuk, maar niet ten koste van alles. Dat is ook het motto van Vriend. Zaterdag rijdt hij nog mee om de dagzege. Maar zondag heeft de man uit Schagen de ronde verlaten. Zijn zoontje moet afzwemmen en vader is er zeker bij.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s