De Hel van Petten 2016

Op grootste wijze is Thijs Zuurbier winnaar geworden van de 25ste Hel van Petten.

Door John van Woesik – 23-5-2016 (Bron: NHD) PETTEN –

Op grootste wijze is Thijs Zuurbier winnaar geworden van de 25ste Hel van Petten. De renner uit Julianadorp had de gele leiderstrui al om de schouders na de tijdrit van vrijdag en zag dit niet meer in gevaar komen. Thijs Zuurbier drie dagen lang drager van het geel tijdens traditionele meerdaagse Tijdens de omloop op zaterdag schudde hij concurrent Melvin Bos al van zich af. Op de slotdag was zijn enige opdracht om Rudy Vriend in de gaten te houden. De Schagenaar stond op een tweede plaats met 21 seconden achterstand.

Sterkste

Dat Zuurbier en Vriend de twee sterkste rijders waren van deze meerdaagse lieten ze gisteren zien. In ronde twee besloot het duo om het peloton te verlaten. De eerste poging mislukte echter nog. Een tweede ontsnapping, nog voor de helft van de vijftig ronden gereden waren, bleek wel succesvol.

De wielrenners kregen de latere winnaar Robin Nieuwenhuizen met zich mee en bouwden hun voorsprong snel uit. Met nog dertien ronden te rijden was het verschil opgelopen tot 54 seconden. ,,Op dat punt wist ik dat de eindzege binnen was”, zei Zuurbier. ,,Ik moest alleen Rudy in de gaten houden. Hij probeerde een aantal keren te demarreren, maar ik kon het makkelijk pareren. Mijn benen voelden goed aan.” Het viel Vriend te prijzen dat hij nog wel een aantal keren probeerde te ontsnappen. Ruimte kreeg hij niet. Toen de leider zijn voorsprong gestaag uitbouwde via twee bonificatiesprints, was de eindzege binnen.

Zwaar

Een dag eerder had Zuurbier het een stuk zwaarder. Tijdens de omloop, die in de beginfase werd ontsierd door een flinke valpartij in het peloton, nota bene op een recht stuk, ontsnapte hij samen met Vriend na twintig ronden rijden. Door goed samen te werken werd het gat met het peloton groter. Toch ging het niet zonder slag of stoot. Zuurbier: ,,Ik had het zaterdag heel zwaar. Rudy reed zo verschrikkelijk hard. Ik heb nog wel wat kopwerk gedaan, maar het was richting de finish echt harken geblazen. Ik kon niet meer toen ik de finish passeerde.” De omloop werd dus een prooi voor Vriend. De moegestreden Zuurbier beleefde echter wel een goede dag. Melvin Bos werd op 48 seconden gezet. De fietser uit Sint Pancras behield de derde plaats, maar moest wel zijn titel inleveren. De vierde plaats ging opnieuw naar Pettemer Bram de Waard. Hoewel hij nieuw is in het peloton beleeft Zuurbier, oud Nederlands kampioen bij het mountainbiken naar eigen zeggen veel lol aan het wielrennen. Overwinningen smaken altijd naar meer, maar Zuurbier weet nog niet of hij in actie komt tijdens de Tour de Lasalle.

Tentamens

,,Ik heb dan tentamens”, vertelt de HBO-student Werktuigbouwkunde. ,,Ik ga aankomende weken bekijken hoe het ervoor staat. De Tour de Lasalle is bijna een thuiswedstrijd dus ik hoop dat ik kan starten.” Eerder op de dag boekte Eric Peet een overwinning in het criterium in het B-klassement. Hij kwam solo over de finish en zag een kleine dertig seconden later John van de Water de sprint van het peloton winnen.

De eindzege in het B-klassement ging naar Sebastian Sebregts. Het verschil met nummer twee Jurriaan Punt was minder dan één tel. Op zeventien seconden ging het brons naar Jard Blokdijk.