De Hel van Petten 2014

Tijdrit gewonnen door Bram Groen uit Oudkarspel

Tijdrit gewonnen door Bram Groen uit Oudkarspel

Toen vrijdagavond na de tijdrit van de 23e Hel van Petten de uitslag in de jurybus uit de printer rolde ontstond toch enige commotie want de naam van de winnaar bleek niet bovenaan de lijst te staan. Na enig studeerwerk bleek de naam van de renner met de beste tijd niet eens in de uitslag voor te komen!

Bij navraag bleek dat Jelte Krol zijn transponder vergeten was op zijn speciale tijdrit fiets te zetten en de 9,7 km dus zonder transponder had afgelegd. Omdat de speaker van dienst John Deutekom zich buiten de bus naast de handklokkers had opgesteld om zo snel mogelijk de tijden van de gefinishte renners kenbaar te maken voor renners en publiek, klonk de handgeklokte tijd van Jelte Krol dus ook al snel als beste tijd uit de speakers van de geluidsinstallatie.

Niemand wist op dat moment dus dat de tijd van Jelte op dat moment niet elektronisch geregistreerd was. Maar toen als laatste gestarte Mike Tesselaar over de finish was en de printer van het elektronische registratie systeem begon te pruttelen sloeg de stemming om in de jurybus. Uitgerekend de beste van de dag had zonder transponder gereden, na bestudering van het reglement kon door de Jury maar één conclusie worden getrokken…. Onder Algemeen .10 in het reglement staat vermeld “Het starten zonder transponder is verboden u komt dan niet in de uitslag voor” Jelte Krol was dus helemaal uit Groningen gekomen om een niet geldige tijdrit te rijden en was dus na 12 minuten en 41 seconden klaar met de 23e Hel van Petten.

Omdat dat de jury toch echt een brug te ver was en de uitspraak van de jury altijd bindend is, heeft de jury besloten hem een tijdstraf van 30 sec. te geven op zijn handgeklokte tijd, waardoor Jelte nu dus als 6e in de uitslag staat met een eindtijd van 13:11 en hij ook zaterdag en zondag nog aan de Hel van Petten kan deelnemen. Voor de organisatie dus een les om te kijken of dit anders in het reglement moet worden omschreven en tevens een les dat het ouderwets klokken met de hand sinds de invoering van de elektronische tijdwaarneming zeker niet overbodig is en hiermee dus zowel elektronisch als menselijk falen wordt opgevangen.

Door de tijdstraf van Jelte Krol zal Bram Groen vanavond om 17:45 uur voor aanvang van de Omloop de gele leiderstrui aan mogen trekken, hij won de tijdrit in 12:50 2e werd Brian burggraaf in 12:54 en 3e Hans Peters in 12:56.