De Hel van Petten 2016

Hij stapte woensdag 18 mei pas voor het eerst op een tijdritfiets.

Door John van Woesik – 20-5-2016, (Bron: NHD)

PETTEN – Hij stapte woensdag 18 mei pas voor het eerst op een tijdritfiets. Thijs Zuurbier mocht het exemplaar van de Helderse semi-prof Rick van Breda lenen voor de Hel van Petten. Twee dagen later verraste hij vriend en vijand met de zege in de tijdrit van de Pettemer wielerdriedaagse.

Wielrenner uit Julianadorp verrassende drager van gele leiderstrui na eerste dag Hel van Petten De Julianadorper – van origine mountainbiker – legde het vernieuwde 10,6 kilometer lange parcours af in een tijd van dertien minuten en 57 seconden. Het bleek voor Zuurbier, renner van de Govers/DOK-formatie, genoeg om iedereen achter zich te houden.

Al werd het nog spannend. De als laatst gestarte titelverdediger Melvin Bos gooide bijna roet in het eten. De wielrenner uit Sint Pancras kwam heel dichtbij de supertijd van Zuurbier, maar kwam op de meet toch één tel tekort. ,,Iedereen zei langs de kant al dat de zege binnen was, maar ik wilde niet eerder juichen voordat ik de tijd van Melvin Bos hoorde”, vertelde de winnaar nadat hij de gele leiderstrui had aangetrokken en de kussen van de rondemiss in ontvangst had genomen. ,,Ik wist van tevoren niet wat ik kon verwachten en waartoe ik in staat zou zijn. Om eerlijk te zijn wist ik ook niet dat ik dit in mij had.’’

De Hel van Petten viert dit jaar met de 25ste editie een jubileum. De tijdrit werd verreden langs het ‘nieuwe strand’ boven op de pas aangelegde duinen naar Camperduin en weer terug. De rijders hadden heen de wind tegen en het stuk terug naar de finish in de rug. Zuurbier en Bos haalden een gemiddelde van boven de 45 kilometer per uur.

Trui

Vooruitblikkend naar de komende twee koersdagen die gaan komen wil de Julianadorper zijn trui natuurlijk verdedigen.,,Het zal niet gemakkelijk worden, maar ik ga mijn uiterste best doen”, aldus Zuurbier. Hij houdt daarbij – net als de organisatie – het weer goed in de gaten. Voor zondag wordt een regenbui verwacht en hij zal daar met zijn mountainbikeachtergrond natuurlijk niet rouwig om zijn.

Stress

De derde plaats in de tijdrit ging naar Glenn van Nierop. De fietser uit Zoeterwoude, die twaalf seconden moest toegeven op Zuurbier, reisde met een duidelijk doel af naar Noord-Holland en liet daarbij niks aan het toeval over. ,,Ik was al drie uur voor vertrek aanwezig om het parcours te verkennen”, liet Van Nierop, titelhouder in de Tour de Lasalle, weten. ,,Ik wilde goed voorbereid zijn om zo zonder stress te rijden. Ik hoop mee te doen om de winst. Na de omloop wordt het klassement gemaakt en weet je tussen wie het gaat. Mijn nadeel is dat ik zonder ploeg rijd. Dat brak mij bijvoorbeeld in de Meertour op. Wil je een meerdaagse winnen, dan moet alles meezitten. Ook zul je een dosis geluk nodig hebben.”

Lokale held Bram de Waard eindigde als vijfde en moest Schagenaar Rudy Vriend, recent winnaar van de Meertour, voor zich dulden. Ook Marcel Beukers kan terugkijken op een geslaagde rentree in zijn ‘Hel’. De Pettemer reed de tijdrit in een tijd van vijftien minuten en negentien seconden en staat verdienstelijk op een 21ste plaats.

In totaal verschenen er vrijdagavond 78 wielrenners aan de start voor deze meerdaagse wedstrijd. De Hel van Petten gaat zaterdag verder met de omloop. De wielrenners leggen een ronde van 2,7 kilometer door het dorp dertig keer af. Hierna wordt het klassement gesplitst in een A- en B-categorie. Op de slotdag worden zondag de truien verdeeld tijdens het afsluitende criterium.