De Hel van Petten 2016

Rudy Vriend wint Omloop en Thijs Zuurbier blijft leider in het klassement.

Rudy vriend heeft de omloop van de Hel van Petten gewonnen, een wedstrijd die in de beginfase na een kleine 10 ronden werd ontsierd door een flinke valpartij in het peloton dat op dat moment achter de Noordzeestraat onder de dijk in zuidelijke richting reed. Omdat in de Omloop op zaterdag geen ronde vergoeding in geval van pech of een valpartij is toegestaan, kwamen een aantal renners op grote achterstand te rijden of konden niet verder door kapotte wielen of fietsen.

Na 8 ronden werd de eerste bonificatiesprint gewonnen door Sjors Salentijn hiermee snoepte hij 10 sec. af van zijn opgelopen achterstand in de tijdrit op geletruidrager en winnaar van de tijdrit Thijs Zuurbier dacht hij, maar Zuurbier werd 2e hetgeen hem 6 sec. bonificatie opleverde en 4 sec. bonificatie werden verdiend door Melvin Bos die na de Tijdrit maar 1 sec. achterstond op Thijs Zuurbier. De mannen die na de Tijdrit boven in het klassement stonden reden dus attent van voren. Na 16 ronden bij de 2e bonificatiesprint was het peloton nog bij elkaar en werrden de secondes opnieuw verdeeld tussen de besten uit de tijdrit van vrijdag, Zuurbier won en pakte 10 seconden, Glenn van Nierop (3e in de tijdrit) werd 2e en pakte 6 sec. en 4 seconden waren er voor Rudy Vriend (4e in de Tijdrit).

Enkele ronden later reed van Nierop lek waardoor hij nu helemaal is weggevallen uit de top van het klassement. Na een dikke 20 ronden ontsnapte Rudy Vriend en Thijs Zuurbier uit het peloton en bouwden door hun goede samenwerking elke ronde hun voorspong verder ui tot zo’n 35 seconden. Het peloton kreeg de achterstand niet meer dicht en Vriend en Zuurbier konden gaan sprinten om de winst en nog eens 20 seconden extra bonificatie voor de winnaar. Zuurbier was moegestreden en misschien wel tevreden met het behouden van zijn gele leiderstrui en moest de dagwinst aan Rudy Vriend laten. Melvin Bos won de sprint van het peloton voor Arie van der Lee en Hans van Wonderen. Door de tijdwinst van zijn geslaagde vlucht en de nodige bonificatie seconden verstevigd Zuurbier zijn leidende positie in het Klassement en heeft nu 21 sec. voorsprong op Rudy Vriend en bijna 49 seconden voorsprong op Melvin Bos en Bram de Waard uit Petten staat 4e op 1:37.

De nummers 1, 2 en 3 van de Omloop